Kalixlöjrom är ett populärt val till nyårsmiddagen men visste du att Kalixlöjrom är den första svenska produkten som fått skyddad ursprungsmärkning enligt EU:s regelverk? Detta placerar produkten i samma exklusiva klass som exempelvis champagne och italiensk parmaskinka.1
Det som gör Kalixlöjrom unikt är ursprunget. Det består av ett stort utflöde av sötvatten från norrlandsälvarna, från Haparanda i norr till Piteå lite mer söderut, skapar en speciell livsmiljö för siklöjan som resulterar i en djup gulröd färg som är karaktäristiskt för löjrommen. Blandningen av söt- och brackvatten i kombination med vår berggrunds sammansättning är också vad som möjliggör ursprungsbestämningar med spårelement och isotopkvoter.
På ALS laboratorium i Luleå kan vi utföra analyser av isotoper och spårelement som kan användas för ursprungsbestämning av livsmedelsprodukter. Vi kan med stor säkerhet skilja på löjrom som fiskats i Bottenviken mot löjrom från exempelvis Vänern eller andra länder.
Vänligen kontakta Lars-Gunnar Omberg för mer information om ursprungsbestämningar och vad ALS kan göra:
lars-gunnar.omberg@alsglobal.com
0920 – 28 99 77
1 Källa: DN, http://www.dn.se/nyheter/sverige/lojrom-fran-kalix-forst-med-miljomarkning/